9 tipov ako sa vyhnúť zavádzajúcim praktikám pri výbere dovolenky on-line

Vďaka technológiám je kúpa letenky, rezervácia hotela alebo požičanie auta v zahraničí otázkou sekúnd, pričom cenové ponuky týchto služieb je možné porovnať cez veľké množstvo portálov!

Avšak to, že je rezervácia veľmi jednoduchá a rýchla znamená, že je potrebné venovať pozornosť tomu, aby služba, ktorú si rezervujete zodpovedala vašim kritériám. Ak využívate on-line rezervačné portály, odporúčame vám pred vykonaním záväznej objednávky porovnať viacero ponúk, pretože zdanlivo dobrá ponuka nemusí znamenať výhodný nákup.   

Z našich skúseností vieme, že pár minút, ktoré obetujete porovnaniu a overeniu si objednávanej služby, vám môže v konečnom dôsledku ušetriť množstvo času, peňazí a nervov.

Overte si, či konečná cena zahŕňa dane a miestne poplatky

On-line rezervačné portály musia do konečnej ceny zahrnúť aj miestne dane a poplatky a to už na začiatku procesu rezervácie. Ak vzhľadom na povahu služby nemožno cenu primerane určiť vopred, musí byť uvedený spôsob, akým sa vypočíta, ako aj iné náklady a poplatky.

Overte si koľko stoja doplnkové služby, ktoré potrebujete

V prípade, že by ste chceli ku svojej rezervácii pridať napríklad extra batožinu alebo potrebujete iba jednosmerný prenájom auta, zistite si, či sú tieto služby už zahrnuté v celkovej cene. V prípade, že nie sú zahrnuté, pripočítajte si ich cenu k vašej rezervácii, aby ste zistili, či celková suma  naozaj zodpovedá cene, ktorú chcete zaplatiť.

Neunáhlite sa! Dobre si premyslite svoju rezerváciu

V prípade, že si nie ste istý, či budete môcť rezerváciu využiť, odporúčame vám skontrolovať si možnosť bezplatného zrušenia rezervácie. Často sa stáva, že táto možnosť hoci aj okamžite po vykonaní záväznej objednávky môže byť spoplatnená, pretože tu platí tzv. výnimka z práva na odstúpenie od zmluvy. Táto výnimka sa spravidla vzťahuje na zmluvy, pri ktorých uzatvorenie zmluvy vedie k rezervácii určitej kapacity, v prípade ktorej by pri uplatnení práva na odstúpenie od zmluvy mohol mať obchodník problémy s jej naplnením. To by sa mohlo stať napríklad v prípade rezervácií v hoteloch alebo v rekreačných chatách alebo kultúrne či športové podujatia. Storno poplatky a špeciálne storno podmienky môžu byť vzhľadom na uvedené súčasťou obchodných podmienok.

Pozor na voľbu termínov!

Ak danú službu môžete využiť len vo fixných termínoch, pri výbere z ponuky portálu si dajte pozor na to, aby ste nemali zapnutú funkciu, ktorá vyhľadáva ponuky aj v iných termínoch než ste si zvolili.

Oplatí sa prikúpiť si doplnkové poistenie k rezervácii?

Dobre si premyslite, či je poistenie potrebné a na aké situácie ho potrebujete. Predtým ako uzavretie túto doplnkovú službu, prečítajte si podmienky poistenia, môžete sa tak vyhnúť platbe za nepotrebné poistenie.

Venujte pozornosť vašej rezervácii

Môže sa stať, že v procese rezervácie budú vopred zaškrtnuté políčka alebo vopred zvolené doplnkové služby? Tieto obchodné praktiky sú zakázané v celej EÚ! V takýchto prípadoch sa môžete obrátiť na nás alebo jednoducho odškrtnite dané políčko pred vykonaním rezervácie.

Na čo si dať pozor pri platbe?

Pri platbe kreditnou kartou môžu byť s jej použitím spojené poplatky. Ak plánujete využiť tento spôsob platby, odporúčame vám overiť si ich výšku pred zadaním platby.

V poslednom kroku si vašu rezerváciu ešte raz skontrolujte

Nikto nie je neomylný! Pred tým ako odošlete záväznú objednávku vám jednoznačne odporúčame dôsledne skontrolovať zobrazené údaje. Pozorne si preštudujte celú stránku, či sú na nej údaje správne a či neobsahuje zaškrtnuté políčka so službami, ktoré nepožadujete. Zmena údajov po vykonaní rezervácie je spravidla spoplatnená. Taktiež majte na pamäti, že rezervácia je záväzná bez ohľadu na to, či vo vašej záväznej  objednávke uvediete vaše platobné údaje.

Skontrolujte si váš e-mail!

Potvrdenie rezervácie ako aj ďalšie dôležité informácie vám budú zaslané na e-mail, ktorý ste uviedli pri objednávaní služby. Niekedy môžu byť e-maily automaticky presmerované do spamu (nevyžiadanej pošty). Ak sa vám poskytovateľ služby neozýva, nezabudnite skontrolovať priečinok s nevyžiadanou poštou!